Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A macska helyes etetése

2013.10.12

A macskák egy része a végletekig válogatós, képes akár éhen halni az étel mellett, mégsem szabad neki csak a kedvencét adni. A rajzfilmekből megmaradt tejet lefetyelő macskák képe tévedés, kutyatáppal nem lehet megoldani az etetést, az energiaitalok alapanyagát, a taurint viszont muszáj megadni nekik. Mit egyen a macska, hogy hosszú életű és egészséges legyen?

cica.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukros tejjel vagy sima tehéntejjel etessük a macskát, ha legyengült vagy még nagyon kicsi.

Sokan adnak tehéntejet a macskának az állatorvos szerint, és ugyan vannak olyan egyedek, amelyek fel tudják dolgozni a laktózt, leggyakrabban heveny hasmenést, és ebből kiindulva kiszáradást is okoz a tej az állatoknál. A macskák többsége ugyanis sem a cukrot, sem a tejet nem tudja megemészteni. A kismacskákban még jelen van ugyan a laktáz nevű tejcukorlebontó enzim, de ez sem képes nagyobb mennyiség lebontására. A répacukor lebontására alkalmas szacharáz a kölykökben alig és a felnőtt macskákban is csak kismértékben működik. A szopós kismacskák tejpótlására pedig azért nem ajánlott a tehéntej, mert az anyamacska teje sokkal több, a cica számára szükséges fehérjét, zsírt és ásványi elemet tartalmaz. A kifejezetten nekik gyártott macskatejek ezért tartalmaznak jóval kevesebb tejcukrot és több ásványi anyagot a tehéntejnél, emellett laktózmentes tehéntejet is nyugodtan adhatunk a felnőtt macskáknak.

A sok nyers hústól megvadul a macska.

Fodor Kinga szerint a boltokban legálisan kapható húsoktól nincs félnivaló, sertéshúst viszont tilos nyersen adni a macskának és a kutyáknak is, mivel az Aujeszky-féle betegség vírusát tartalmazhatja - ugyanez benne lehet a nem ellenőrzött vadhúsokban is -, ami súlyos betegséget okozhat, a vírusok azonban hőkezelés hatására teljesen elpusztulnak. Az sem igaz, hogy a macskának időnként szüksége van nyers húsra, mert teljes életet tud élni hőkezelt húsokkal is. Az állatorvos szerint sokan nem tudják, hogy a sertéshús veszélyes az állatok számára, pedig az Aujeszky-kór mellett férgességet is okozhat. Előfordul még, hogy a macska szalmonellás lesz a baromfihústól, de ezt meg lehet előzni azzal, ha alaposan megmossuk, mielőtt odaadjuk - tette hozzá.

Ha sok az egér, ne adjunk a macskának enni, mert ha jóllakik, nem fog egeret.

A macska a vadászatot tanulja, nem veleszületett tulajdonsága, ha tehát egy kiscica nem tanult meg az anyjától vadászni, valószínűleg soha nem fog tudni egeret fogni. Ezenkívül a vadászni tudó macskák sem tudnak annyi egeret elfogni a házban, amennyi a napi tápanyagszükségletüket biztosítja.

Ha kizárólag száraztáppal etetjük, húgyköves lesz a macska.

Tény, hogy a száraztáp mellett a macska vízigénye megnő, és egyes állatok nem szeretnek inni, de ha odafigyelünk arra, hogy eleget igyon, nem lesz baja. Ha elutasítja a csapvizet, akkor az ásványvíz helyett macskavizet vagy macskaitalt adhatunk neki, az itatótálkáját tartsuk tisztán, és lehetőleg nem túl hideg, friss víz legyen előtte.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.